▹ Träning

Mammaträning efter förlossning

Imorgon är det nio veckor sedan förlossningen och för varje vecka känns min kropp mer och mer som tidigare. Man säger att det tar upp till 1 år innan en kvinnas kropp är helt återställd (länk) efter graviditet och förlossning, så även om man känner sig återställd efter 2-3 månader är det mycket som händer inuti kroppen som man inte kan se.

Nu har jag äntligen haft min gympremiär och hunnit vara där ett par gånger sedan dess. Det var aldrig självklart för mig att jag skulle kunna komma tillbaka till gymmet så här ”nära” inpå förlossningen, utan jag var inställd på att det kan ta lång tid och att jag skulle ha stor respekt för min kropp efter något så stort som en graviditet och förlossning. Men precis som under graviditeten har jag tagit det otroligt försiktigt och inte stressat alls. Så fort något har känts märkligt eller gjort ont har jag slutat.

Min graviditet tvingade mig att sakta ner och koppla in andning, bålstyrka och FOKUS i allt jag gjorde på gymmet. Skaderisken hade i annat fall varit för stor. Det har jag tagit med mig nu efteråt och jag är ärligt talat lite stolt över mig själv, att jag har det fokuset. 🙂 Självklart ser min kropp annorlunda ut än innan jag blev gravid och jag ser fram emot att bygga muskler eftersom mina är så gott som borta, hehe. Det måste vara okej att säga det, att jag vill vara vältränad och stark, även när man är morsa.

Jag kör inte renodlad högintensiv cardio än, utan fokuserar på styrka. Detta för att jag bär en 7 kg tung Frans varje dag och skulle jag bara bränna kalorier och inte stärka upp ryggen och rumpan så skulle jag snart bli skadad.

Nedan är förslag på sånt jag gör på gymmet:

  • Uppvärmning; 5-10 minuter på crosstrainern, cykeln eller rodd
  • Supserset: Höftlyft med band + sittande axelpress med hantlar
  • Superset: Triceps push down i cable + sidogång med band
  • Superset: Sittande rodd + benböj med band
  • Superset: Latsdrag + benböj med band
  • Superset: Planka på knä + ”musslan”
  • Superset: Stående rodd med gummiband + utåtrotation för rotator cuff
  • Superset: Triceps pushdown med gummiband + bålrotation med gummiband
  • Superset: Sittande bicepscurl + sidoplanka på knä

Superset är toppen eftersom jag har en limiterad tid på gymmet. Längre fram kommer det vara lättare att ta längre gympass men eftersom det är jag som sköter maten här hemma gäller det att optimera träningen så jag hinner med både och.

Självklart alltid med en Celsius eller Nocco till hands! Och gärna några meter från närmaste gymmänniska. 🙂

2 kommentarer

  1. Låter som ett väldigt bra upplägg du kommit i gång med💪🏻 Kör också många av de övningarna! Även tyckt det funkat bra att träna hemma, använder gärna gummiband som motstånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *