▹ Min graviditet

Torsdag 14 november

Jag lär mig aldrig att det sällan är snö i Stockholm i november. Undantag 9 november 2016 (bilden) när det var snökaos även i innerstan, men i övrigt är det verkligen grått, regn och blåst som präglar den här månaden. Trist. Men snart är det december och då är det åtminstone legitimt att julpynta och börja längta efter julen! (Och jag går på mammaledighet!)

Apropå mammaledighet och graviditeten. Jobbade hemifrån igår när jag insåg att jag inte kan gå långa sträckor utan att få ont. Samma sak idag. Planen är att youtuba fram massvis med övningar mot foglossning och se om de hjälper något. Det är fortfarande inte så illa att jag inte kan gå runt i lägenheten eller kortare sträckor, så jag är inte helt utan rörelse. Men mardrömmen är att behöva ligga hemma fram till BF, så jag gör mitt bästa för att det inte ska ske.

Men status i övrigt… Igår låg jag ju bara och vilade i soffan med jobbdatorn på magen, så inget ansträngande alls. Tog mig inte ens utanför dörren, hehe. Ändå hade jag flera sammandragningar och magen var stenhård. Mot kvällen började jag få ont i magen, både längre ner mot livmodern men också över hela magen. Efter ett par timmar tog jag två alvedon och avvaktade. Jag hade fortfarande ont i magen och ländryggen när jag gick och la mig, men jag kände inte alls av samma värk idag när jag vaknade så jag antar att det ”bara” var växtvärk. Ändå läskigt. Så svårt att veta vad som är normalt och vad man ska kolla upp.

7 kommentarer

 • Annie

  Tips från en i v 27, som haft foglossningar i 10 veckor… Finns tyvärr inte övningar för att få det bättre. De övningar som finns är för att få ökat blodflöde till bäckenet för att minska stelheten. Det enda som hjälper (tyvärr) är att dra ner på allt som gör att du får ont. Sitt inte med benen i kors, försök hålla ihop benen när du kliver ut bil etc (det finns i massor att läsa på 1177 om tips) Då kan du minska chansen att det blir värre. Upplyftande kommentar va? 😱😉 Men vill bara tipsa så du int behöver få lika ont som jag 👍🏻 Ha en fin dag – har precis ”hittat dig” via Instagram. Väntar vårt första barn 18/2 ❤️ Kram

  • thowe

   Hej och vad kul att du har hittat hit! Älskar att få kommentarer från kvinnor i samma sits, så tack! 🙂 Vad tröstlöst det känns att det inte finns så mycket att göra. Men förmodar att rörelse (i den mån det går) ändå är att föredra, just för att få ökat blodflöde?.. Så roligt med en liten på väg, det kanske blir samma datum för oss ändå! 🙂 <3

 • Johanna

  Thowe! Testa akupunktur! Jag har haft bäckensmärta nästan hela graviditeten som har tilltagit senaste veckorna och har hittills fått akupunktur 2 gånger och det hjälper faktiskt. Var väldigt skeptisk till att det skulle hjälpa men det har absolut gett viss smärtlindring. Så kan vara värt ett försök 🙂 Sök dig till en fysioterapeut/sjukgymnast som har särskild kunskap om gravida med bäckensmärta.
  Stor kram!

  • thowe

   Johanna! <3 Ja, men det ska jag testa! Har fått det för ryggproblemen tidigare och det var INTE min grej, haha. Men samtidigt så kan det vara värt om jag blir desperat. 😉 KRAM!

 • Annie

  Fick mina första känningar av foglossning I bäckenet mellan benen redan i vecka 22/23 och var som dig livrädd att det skulle utvecklas till något helt urspårat. Dock har foglossningen hållit sig på samma nivå sen dess, vissa dagar känns den knappt och andra dagar är den mer påtaglig. Det som hjälpt för mig är följande:
  – Gå med kortare steg och tänka på att hålla ihop benen
  – Ej gå i trappor
  – Få min vardagsmotion genom många korta promenader (i mitt nya tempo) istället för att gå en lång promenad. Dessa kortare sträckor är typ ”gå av två hållplatser tidigare”, ”ta en liten omväg från affären” mm. Siktar på 5000-6000 steg per dag.
  – Sova med BB-hug me kudden 😍
  – Utesluta all träning som på något sätt gör att foglossningen känns mer.
  – Alltid vilodag efter träningsdag

  Ang träning för foglossning har jag hört om många som blivit hjälpta hos osteopat/sjukgymnast/kiropraktor. Så finns absolut övningar som lindrar.

  Kramar

  • thowe

   Åh jag hoppas att det blir samma för mig, att det inte blir värre utan att det avstannar nu! 🙂 Har av någon anledning haft kvar samma ”motionsmål” under graviditeten som jag hade innan, dvs 10 k steg och x antal pass i veckan osv. Inte att jag alltid följt dem målen men att jag har strävat efter det. Så blir lite annorlunda nu helt enkelt. Stor kram!!

   • Annie

    Var prick samma för mig! Hade också motionsmål som inkluderade långa promenader och ett antal styrke/pilatespass per vecka. När jag justerade lite stannade foglossningen av. Har 3-4 pass per vecka som mål nu (1 pilates, 1 profylax yoga och 1-2 korta gympass) och 5000 steg per dag. Kan låta mycket men intensiteten är verkligen annorlunda mot hur jag rört mig som icke-gravid. Tråkigt såklart att ej kunna ta i och promenera som tidigare men försöker tänka att det är en väldigt kort period av livet totalt sätt. Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *