Bild till blogginlägg om hur man sparar pengar till föräldraledigheten.
▹ Min graviditet

Spara pengar till föräldraledighet?

Jag vet inte hur det är med er, men ingen av oss har ännu börjat sätta oss in i hur föräldrapenning, SGI och olika varianter av föräldradagar betyder…

Det känns så komplicerat och det verkar vara lätt att göra fel. Så mycket att tänka på om man optimera ersättning men samtidigt spara dagar till en längre semester med barnen senare. Och så mycket mer. Allt det här gör att jag får prestationsångest och skjuter fram allt, tänker ”tar det sen” hela tiden. Att vi ska gifta oss om två år innebär såklart att vi behöver tänka ekonomiskt kring den biten redan nu. Skulle vi bara tänka praktiskt så hade det givetvis varit enklare att gifta oss först. 😉

Men jag gör det jag känner att jag har kontroll över just nu, vilket är min vanliga ekonomi. Vad kan jag göra redan nu? Jag har tidigare bloggat om privatekonomi och i detalj redogjort hur en budget kan se ut. Så det var bara att ta fram min gamla mall och se ekonomin i vitögat.

Jag har ingen aning om hur mycket jag får ut (eller hur mycket jag väljer att ta ut?) i föräldraersättning, så jag utgår helt enkelt från att jag behöver spara så mycket som möjligt nu innan. Haha. Som sagt, mitt katastroftänk… Better safe than sorry. Och givetvis en summa till bebisen. Och en summa till bröllopet. Helst en liten summa till ”långsiktigt sparande”-kontot också…

Vi planerar och organiserar så mycket vi kan just nu. Jocke har en idrottssatsning nästa år som kommer kosta en del och vi planerar att resa ihop, så att redan nu börja lägga undan pengar och se vad som är rimligt gällande t.ex. bröllop gör att vi slipper känna oss stressade sen.

Så, med andra ord: havregrynsgröt och nudlar varje dag!?

Nej, jag är övertygad om att det går. Som jag skrev i det här inlägget; genom att tänka nyktert när vi shoppar bebisgrejer kommer vi nog långt. Jag säljer av saker som kläder och möbler kontinuerligt. Det är en av många fördelar med att många är insatta i klimatsituationen, det finns en andrahands-marknad för i princip allt och det är mer ”okej” att handla begagnade saker nu. Jag ska se om jag kan frilansa lite vid sidan om, om jag känner att jag orkar. Framåt januari/februari kommer jag frysa mitt SATS-kort och lägga in den summan i någon av sparkontona. Många bäckar små, helt enkelt!

Hur tänker ni – och har ni något supertips?

6 kommentarer

 • Victoria

  Vi sparade 3000 kr var i månaden i ungefär ett år och tre månader innan vi fick vår bebis. Nu ligger de pengarna som en buffert ifall något inträffar eller vi vill resa eller något. Jag tar ut två föräldradagar i veckan nu första året och lever på min mans lön. Det funkar super för oss, men det beror ju på vad man har för inkomst.

  • Victoria

   Och förresten vill jag bara säga att jag jade bf ungefär samma tid som du har, fast i år. Så jag får sjuka flashbacks av att läsa om din graviditet och vill bara uppleva min egen första graviditet om och om igen. Bästa tiden i livet! Det är underbart nu också, men på ett annat sätt kan man säga. Lycka till!

  • thowe

   Är det sant?! Jävlar vad bra jobbat! Jag tyckte jag låg i fas, haha! Måste verkligen sätta oss in i föräldrapenning osv så vi vet vad vi har att röra oss med…

   • Victoria

    Ja vi hade fått det tipset och tänkte att det var lika bra att börja spara i tid! Så värt nu, men lite trist när vi sparade 🙂 föräldraförsäkringen är värsta djungeln och jag är knappt insatt. Vill bara spara dagar så mycket det går för att hon ska börja senare på förskola och för att kunna ha längre ledigheter tillsammans när barnet (barnen) är större.

    • thowe

     Ja, men precis. Vi tänker så med, sen vet jag inte riktigt hur vi lägger upp det ändå… Hehe. Men det löser sig! Så fort arbetsgivaren har skickat in papper till FK förmodar jag att det blir lättare för mig att planera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *