▹ Min graviditet

Rutinbesök: förlossningsbrev, SF-mått och viktuppgång

Igår var jag på mitt näst sista rutinbesök på mvc innan BF (!). Vi tog alla prover som vi tog i början, lyssnade på grabbens hjärta och skrev in ”önskemål inför förlossningen” i min journal så förlossningsavdelningen har koll på vad jag önskar. Jag skrev ett förlossningsbrev för ett tag sedan, men det slutade med att jag fyllde i BB Sthlms förlossningsplan och så den här delen hos mvc istället.

Jag googlade runt lite för att se vad andra hade skrivit så att jag kunde få inspiration. Tyckte det var svårt att komma på hur jag önskar att min förlossning ska vara när jag knappt har koll på hur det går till (i detalj), än mindre vad jag FÅR önska. 🙂 Har typ tänkt att det jag vill ha, vill ”de flesta” ha, men insåg när jag började läsa andras förlossningsbrev att så INTE var fallet, hehe. Här kommer några av mina tankar och önskemål:

Jag gillar att ha kontroll och vill därför ha mycket information om vad som händer, oavsett om det är negativt eller positivt. Berätta gärna detaljer för Jocke, så han kan dela informationen med mig när han märker att jag är redo. Jag önskar bli bekräftad på att jag gör rätt (eller få hjälp om jag gör fel) och älskar att få beröm och komplimanger. Jag vill gärna ha en aktiv förlossning och bli påmind om att röra på mig. Jag vill ha lustgas och epidural så fort jag kommer in på BB. Om jag behöver sys efteråt vill jag bli rejält bedövad. Jag vill bli påmind om att vara tung, att slappna av och att smärtan är ofarlig. Det är viktigt för mig att få bekräftelse på att allt är normalt och att förlossningen går som den ska. Jag vill vara närvarande och i nuet under förlossningen och blir därför gärna påmind om det livsomvälvande som händer, typ ”Thowe, du föder er son nu” för att hjälpa mig fokusera på vad som händer och inte på smärtan.

Jag läste om en tjej som ABSOLUT INTE ville höra att hon var ”duktig” och om någon skulle be henne röra på sig under förlossningen skulle hon lacka ur rejält, haha. Så härligt att vi är annorlunda! Ni som är gravida, kan ni inte dela med er av hur ni vill ha det under förlossningen?

I övrigt har mitt järnvärde äntligen gått upp rejält, mitt blodtryck fortsätter att sjunka (det har sjunkit för varje kontroll, konstigt nog) och jag har sammanlagt gått upp 12 kg sen plusset.

Grabben/min livmoder är lite under kurvan, men det är inget oroande. Nu är vi så nära förlossning att skulle SF-måttet inte öka nästa gång så kommer vi ändå inte göra något tillväxtljud eftersom han beräknas vara klar nu. Så jag tänker inte på det, utan litar på att allt är som det ska. 🙂

6 kommentarer

  • Victoria

    Spännande, nu närmar det sig! Jag hade också skrivit ungefär samma som du. Ville vara aktiv, ville bli peppad och ha en positiv stämning. Jag är också kontrollfreak och ville ha information. Jag ville testa att föda utan epidural men ville få information om när det var dags att lägga den så om jag skulle ändra mig skulle det inte vara ”för sent” att få den. Sen ville vi ha en barnmorska som kunde Föda utan rädsla. Åh vill bara göra det igen och igen. Livets coolaste grej!

  • Sofie

    Jag skrev att jag ville att de skulle föreslå smärtlindring och positioner men att jag gärna tar både lustgas och epidural tidigt, att jag ville bli informerad om vad som sker. Skrev också att jag inte ville ha ljudet på på CTG-maskinen pga hjärtljuden och pipandet stressade mig ganska mycket under min första förlossning!
    Lycka till när det är dags, det kommer att gå så jäkla bra!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *