▹ Min graviditet

Push gift till pappor

Amerikanska traditioner kan verkligen sätta igång en diskussion, den saken är säker. Baby showers, bli ”bortskänkt” av pappan vid altaret, bridal shower (ej att förknippas med möhippa!), rehearsal dinner och så push gift.

Det är ofrånkomligt att push gifts diskuteras när man är gravid har jag märkt och det finns som med allt de som är för och de som är emot.

De som är för anser att en push gift är ett sätt att visa uppskattning för sin partner som har burit ett barn i nio månader, gått igenom en förlossning och eftervårdats med allt vad det innebär. Och de som är emot push gifts menar att samhället har blivit presenttokigt som en förlängning av kapitalismen och att den riktiga gåvan i själva verket är att få vara den som bär barnet och så givetvis att barnet, när det väl är ute, är gåvan.

Jag undrar om det måste vara så svart eller vitt? Även om ingen graviditet är den andra lik så kan nog majoriteten av de som bär eller någon gång har burit ett barn skriva under på att det är inte bara guld och gröna skogar varje dag. Även om det är ens BARN, en människa man kommer älska mest av allt, som ligger i magen så frångås inte det faktum att kvinnan behöver ”ge upp” sin kropp för en hyresgäst som i vissa fall kan vara ganska krävande. Det är 9-10 månader av hormoner, trötthet, illamående, smärta, ångest, oro, behöva utstå kommentarer från såväl nära som främlingar och mycket mer.

Att partnern visar uppskattning för att kvinnan har gjort detta tycker jag verkligen inte innebär att barnet INTE skulle vara den absolut högsta gåvan för föräldrarna? Det är två olika saker.

Däremot håller jag med om att det finns en viss förväntan på att få en dyr och lyxig push gift, inte sällan på grund av att många influencers radar upp gåvor som de flesta av oss inte skulle ha råd att köpa ”bara så där”. Chanelväskor, nya bilar och diamantsmycken för jag vet inte HUR mycket pengar är såklart inte möjligt för gemene svensk. Här kan jag hålla med om att det har gått lite överstyr och att en push gift inte ska vara en statusmarkör. Att visa uppskattning för att ens partner har burit och fött ett barn kan man lika väl göra genom att kärleksfullt brev, ett spa-besök, ett frisörbesök, ett fint smycke eller ja – vad som helst, så länge personen i fråga känner sig uppskattad. För det är väl det allt handlar om?

Nu blev det här inlägget väldigt långt, men jag måste återgå till vad rubriken nämner: push gift för pappor. Tillåt mig skratta! Hittade ett blogginlägg där en (då) blivande pappa ansåg sig vara berättigad en push gift precis som hans fru eftersom han har fått ta hand om markservicen lite oftare under hennes graviditet. Nej men snälla… Mansbebis deluxe. Ska jag vara ärlig och lite fördomsfull så kan jag nästan skriva under på att han troligtvis knappt gjorde något innan hon blev gravid utan överlät allt till henne. Och nu när hon är (var) gravid och hade ont/inte orkade, så var han tvungen att göra det han egentligen BÖR göra – dvs ta hand om hemmet 50 %. Och för det tyckte han att han skulle få en present! Nej, där går min gräns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *