▹ Min graviditet

(Hemligt) Gravid vecka 17

Eftersom jag går in i ny vecka varje måndag tänkte jag dela med mig av graviduppdateringarna på söndagarna. En mysig liten lässtund som avslut på helgen, tänker jag. 🙂 Det innebär alltså att min gravidvecka är måndag-söndag och att den veckan jag skriver om på söndagskvällen är den som precis passerat. Det här inlägget skulle egentligen publiceras förra söndagen, men eftersom jag fortfarande var hemligt gravid då så publiceras det idag. Vid 18-tiden ikväll publiceras ”Gravid vecka 18”, och då är vi rätt i tid!

Så här ser magen ut när jag har ätit mycket, då jävlar putar den fram!

MIN KROPP:

Nu har livmodern verkligen flyttat sig uppåt! Varje morgon lägger jag mig på ryggen och känner med handen över magen. Det är så häftigt att det är en ”stor” kula under naveln ner mot blygdbenen. Magen är rundare och hårdare, men vid vissa tillfällen kan det fortfarande misstas för viktuppgång och inte en graviditet. Äter jag ganska mycket under en dag är det däremot inga tveksamheter om vad som döljer sig i magen, haha.

Har huvudvärk som härstammar från nacken ungefär varannan dag, något jag får hjälp med av en kiropraktor. Har varit ganska yr den här veckan, märkt att jag behövt sätta mig ner eller bara gå ut och andas ett tag.

Vikt: Vägde mig för ett par dagar sedan, mest för att jag ville ha en fingervisning på vart jag stod. Visade + 4,4 kg.

SÅ HAR JAG TAGIT HAND OM MIG SJÄLV:

Tidigare i veckan var jag hemma från jobbet för att jag hade ont i kroppen och inte mådde helt hundra. Svårt att veta vad som är graviditeten och vad som är begynnande sjukdom, men samtidigt hör ju allt ihop. Så med andra ord är jag duktig på att lyssna på hur jag mår. Gick upp tidigt för morgonträning, men gick och la mig igen när jag insåg att jag inte är hundra. Det skulle jag nog inte ha gjort för ett halvår sedan.

Har däremot lyssnat lite väl mycket på vad jag är sugen på, haha. Läs mer nedan…

Kan fortfarande dra in magen om jag anstränger mig, det är verkligen inte särskilt skönt dock… Stor skillnad blir det i alla fall när jag trycker ut magen, haha.
Jag försöker göra knipövningar så ofta jag kan och när jag är på gymmet fokuserar jag främst på att stärka baksidan av kroppen.

MITT MÅENDE:

Jag har mått väldigt bra och känt mig oerhört tacksam över inte bara graviditeten utan allt i mitt liv.

Det enda jag blivit riktigt irriterad på är så kallade ”allvetare” som tror sig veta allt om graviditet och barn. Jag pratar mer än gärna om graviditet, förlossning, andras upplevelser osv. Men jag gillar inte när jag får kommentarer om min kropp, eller när människor säger ”din förlossning kommer bli si och så”, ”din mage är såå stor jämfört med hur min var”, ”Du kommer få SÅ ont i ryggen mot slutet/Kommer ALDRIG få sova” osv – som om någon annans graviditet är facit och jag kopierar deras mående eller vad det nu kan vara.

Suck. Jag har verkligen fått öva på att stänga av öronen för andras plumpa kommentarer.

VECKANS CRAVING:

MAX! Har ätit MAX halloumiburgare, pommes och cheddardipp hela tre gånger den här veckan, haha… Salt och fett, mmm. Har också varit galet törstig, velat ha vatten eller juice/smoothie hela tiden.

BEBISEN:

1177.se skriver att bebisen är cirka 18 cm långt (!) och väger ungefär 180 gram. Kroppen växer fort i det här stadiet av graviditeten.

ÖVRIGT:

Inför en eventuell andra graviditet har jag ”bestämt” mig för att lära mig dricka öl. På så sätt kan jag kanske njuta av en alkoholfri öl och slippa dricka läsk hela tiden… Ni vet, alkoholfritt vin ÄR ett skämt. Fy tusan vad äckligt det är.

Den här bilden ville jag lägga upp på instagram men jag tycker det syns att jag har fått lite mage – och eftersom vi inte (när jag skriver detta) har gått ut med graviditeten ännu vågade jag helt enkelt inte.

2 kommentarer

 • Annie

  Blir också galen på dessa allvetare! Men har försökt pränta in att det bara kommer vara jag själv som förlorar energi på att störa mig så försöker bara säga något i stil med ”tack för tipset, det ska jag komma ihåg” och sen byta samtalsämne typ.

  Även om det är mysigt att prata om graviditet kan jag även känna att det är viktigt för mig att göra det på mina villkor och att det ibland faktiskt inte passar sig. Är ju samma person sen innan och har fortfarande samma övriga intressen. Tycker ibland att jag kan känna mig lite blottad/utlämnad när det fokuseras väldigt åt hur min kropp ser ut (ja nu har magen växt, större än förra veckan minsann!), känner jag några sparkar? Har jag det/det eller det symptomet? Känner typ att jag inte vill dela allt med alla alltid eller hur man ska säga.

  Sen har jag även boostat mig med att det finns lika många sätt att vara gravid på och ha sin familj på som det finns olika människor. Vissa som gärna vill dela med sig av ”hur det kommer bli” och ”du ska minsann få se” verkar totalt ha missat att våra liv var totalt olika innan denne fick barn, så varför i hela friden skulle vi helt plötsligt börja uppleva och leva likadant? Även där funkar det med någon vänlig slät kommentar och sen byta ämne tycker jag.

  • thowe

   Men VERKLIGEN! Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Trots att jag bloggar friskt om ämnet så betyder det inte att jag vill prata om min graviditet med en bekant på jobbet eller någon avlägsen släkting, t ex. Sista stycket du skriver är så jävla sant, blir också sjukt irriterad på det. Precis som du skriver; om vi lever olika liv idag, varför skulle vi plötsligt leva SAMMA liv efter bebisen kommer?! Nej så märkligt…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *