Hallonbladste som gravid
▹ Min graviditet

Hallonbladste inför förlossning

Hej hej hallå, vecka 37! STORT! Men otålig som jag är så tänker jag ju att jag redan är i vecka 38 och såldes SNART kommer föda – trots att det var 4 veckor kvar till BF i söndags och han kan lika gärna ta någon vecka extra på sig innan han tittar ut. Alltså, att det kan dröja hela FEM VECKOR innan förlossningen kan jag inte ens ta in, haha. Känns så jävla långt bort, trots att jag vet att det är en pyttestund av mitt liv och att jag med största sannolikhet kommer minnas den här tiden som ”supermysig och längtansfull”. Och det är den ju med, men mest av allt går jag omkring och funderar på om jag känner något som kan kopplas till att det är på gång. Men nej, det är förvärkar och sammandragningar men inte mycket mer än så. Och en förkylning. Kuuuuuul. Då har man gått och blivit sjuk med.

Men i ärlighetens namn väntar jag gärna till februari, hur coolt vore det om han föddes 20-02-02? En vecka innan BF. Statistiken talar dock för att han snarare kommer 20-02-16, alltså en vecka efter, så jag antar att jag helt enkelt får sitta still i båten och bara… Ja, vänta.

Hallonbladste som gravid

Vet inte om jag har nämnt i bloggen att jag dricker hallonbladste sen någon vecka tillbaka?

Hallonbladste sägs bl.a. stärka livmodern inför förlossningen, ge starkare och mer effektiva värkar samt minska blödningar både under och efter förlossningen (det som kallas för avslag). Det finns inga studier eller forskning på att det hjälper, men det kan ju knappast vara en nackdel, eller hur? Hallonbladste är förvisso hälsokost och inget läkemedel, men jag kan ändå bli provocerad av hur lite forskning det faktiskt finns på kvinnokroppen, så om jag vill bedriva en egen tes… varför inte. 🙂

Hallonbladste sägs dock inte sätta igång en förlossning, men ändå råder de flesta att man inte ska börja dricka det innan 35+0 veckor. En del har dock sagt att man ”ska” dricka 1 kopp/dag under första trimestern, 2 koppar/dag under andra och 3 koppar/dag under tredje trimestern. En del dricker hallonbladste för att minska mensvärk med och upplever att det hjälper. Som med allt annat, man får läsa på och bilda sin egen uppfattning.

De nyttiga vitaminer och mineraler som finns i röda hallonblad är:

  • C-vitamin (hög koncentration)
  • E-vitamin
  • A-vitamin
  • Kalcium och järn
  • Mangan och magnesium
  • Vitamin A
  • Vitamin B-komplex
  • Flera mineralämnen inklusive fosfor och kalium

Viktigt att det är te i lösvikt och inte i påsar samt att teet är 100 % hallonblad och inte ”utspätt” med annat.

Teet innehåller också oxytocin, kroppens egna må bra-hormon som utsöndras under och efter en förlossning (men också vid sex, fysisk närhet och mycket mer). Här kan du läsa med om oxytocin och förlossning.

Läser man i gravidforum och gravidbloggar nämns hallonbladste överallt, det är nästan omöjlig att missa. Så är det ju, i slutet av graviditeten är de flesta villiga att testa på alla möjliga små husmorsknep. 😉 Många tycker att teet smakar beskt och väldigt ”örtigt”, jag tycker det smakar som vilket grönt te som helst.

Jag kokar aldrig upp vattnet utan drar av vattnet när det börjar småputtra, sedan låter jag teet stå i cirka 10-15 minuter. Jag häller i en skvätt (lite!) havremjölk och dricker. Ärligt talat tycker jag att det smakar väldigt gott! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *