▹ Min graviditet

Gravid vecka 30

Eftersom jag går in i ny vecka varje måndag tänkte jag dela med mig av graviduppdateringarna på söndagarna. Det innebär alltså att min gravidvecka är måndag-söndag och att den veckan jag skriver om på söndagskvällen är den som precis passerat.

Idag är alltså sista dagen på gravidvecka 30 och imorgon går vi in i vecka 31. Här hittar du alla veckouppdateringar!

Bebisen:

Enligt 1177.se, detta har hänt denna vecka: ”Just nu väger fostret ungefär 1,4 kilogram. Från och med nu kan det skilja mycket i vikt mellan olika foster. Det växer mycket och kommer att öka med ungefär 150 – 200 gram i veckan fram till förlossningen. Fostret är omkring 41 centimeter långt. Gener påverkar att vissa barn blir större och andra mindre. Det spelar också roll hur moderkakan fungerar. Fostret har så gott om plats att det kan vända sig. Ibland ligger det med stjärten och ibland med huvudet nedåt. Först om några veckor behöver det lägga sig tillrätta med huvudet nedåt. Nu har tre fjärdedelar av graviditeten gått. Det är bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet har kommit ut. Passa på att göra sådant som du gissar blir krångligare sedan.”

Han vaknar till när jag vaknar, särskilt om jag går upp ganska tidigt på morgonen (typ för att kissa). Men som mest aktiv är han på eftermiddagen och på kvällen, då rör han sig massor.

Så har jag tagit hand om mig själv:

Jag fortsätter att jobba hemifrån majoriteten av tiden, just för att ta mig till och från jobbet är ganska krävande. Särskilt när jag sover dåligt under natten och får jobbiga sammandragningar dagligen.

Men jag gör det jag tycker är mysigt, typ bakar eller pysslar lite med lillens grejer. Sånt jag finner ro i. Försöker tycka om att ligga i soffan en hel dag om kroppen behöver det, osv.

Mitt mående:

Tycker det är så svårt att sammanfatta en veckas mående, för det är så olika från dag till dag. Precis som jag antar att det kommer bli när han är här med! Mår rätt bra, blir dock tröttare och tröttare och känner av att det är sluttampen nu. Min foglossning är något värre och jag får höra att jag ska ta det ännu lugnare men förstår inte riktigt hur!? Tycker jag tar det rätt lugnt…

Känner mig SÅ tung vissa dagar. Ibland gör det mesta ont, ibland känns kroppen hur bra som helst. Men det är jobbigt och tungt att ta mig upp ur soffan, så om det går brukar Jocke få dra mig upp, haha! Mitt låga blodtryck gör sig ofta påmint.

MEN. Trots dessa grejer så är det också oerhört mysigt att vi börjar ”närma” oss förlossningen nu. Jocke är väldigt kärleksfull och gosig med mig och magen och vi pratar med lillen varje dag, som om han vore med oss på utsidan nästan. Varje morgon snoozar vi som vanligt och då lägger han handen på magen och pratar lite. Samma sak på kvällen. Alltid några gos-stunder varje dag. ♥

Kroppen:

Ja, som sagt – tung! Märks att det är jobbigt för kroppen att skapa ett liv, om man säger så. Min navel är fortfarande inåt och jag undrar om den kommer ploppa alls? Tydligen gjorde inte min mammas det varken med mig eller Jeppe. Har en svag hormonsträng under naveln och neråt, men den syns inte så tydligt än. Kom på att jag för några månader sedan började få mer celluliter på låren vilket kanske hade varit ”intressant” att nämna på den här punkten men insåg att jag inte nämnt det för att det är så sjukt oviktigt för mig att jag inte ens hade reflekterat över det. Bara ett konstaterande ”jaha, mina lår är lite mer gropiga”. Jag brukar annars vara väldigt medveten om förändringar på min kropp men det här hade gått mig förbi vilket jag tycker är ganska skönt. Finns annat att fokusera på nu.

Några cravings?

SAAAAALT. Salta pommes, sushi, ostbågar! Julmust light (viktigt att det är Apotekarnes sockerfria!!) är hur gott som helst och jag fortsätter att gilla äpplen. Smoothies dricker jag nog varje dag, fruktiga och syrliga är MUMS. Och lakrits, jäklar vad sugen jag har varit på saltlakrits denna vecka.

Övrigt:

Vi var hos barnmorskan på rutinkontroll, skrev om det tidigare i veckan så skippar att ta upp det här. När studenten mätte mitt sf-mått så låg det på samma mått som för tre veckor sedan, men när BM mätte så hade det ökat med 1-2 cm. Ingenting jag blir så där jätteorolig över men… jag hoppas det har ökat utan att någon tvekar nästa gång vi är där, för annars betyder det ju att han inte växer som han ska. Men det vill jag inte oroa mig över nu. Vi var på förlossningen och kollade lite grejer med, men ingen stressad bebis som vill ut redan nu – SKÖNT!!!

Vi har också varit och hämtat hans spjälsäng som vi fått av Jockes (våra, hehe) vänner Claudia och Micke. ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *