▹ Min graviditet

Gravid vecka 28

Eftersom jag går in i ny vecka varje måndag tänkte jag dela med mig av graviduppdateringarna på söndagarna. Det innebär alltså att min gravidvecka är måndag-söndag och att den veckan jag skriver om på söndagskvällen är den som precis passerat.

Idag är alltså sista dagen på gravidvecka 28 och imorgon går vi in i vecka 29. Här hittar du alla veckouppdateringar!

40-årsfest igår

Bebisen:

Enligt 1177.se, veckan som precis passerat: ”Fostret är cirka 39 centimeter långt och väger drygt ett kilogram. Det har stora chanser att överleva om det skulle födas nu. Fostret kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i ingången till bäckenet. En del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Du som är gravid kan känna att känslorna och humöret svänger, precis som i början av graviditeten. Livmodern är ofta så stor att det kan vara svårt att röra sig som vanligt. Mjölkkörtlarna i brösten förbereder sig på att producera mjölk. Den första mjölken kallas råmjölk och kan läcka från brösten redan nu.”

Han blir mer och mer aktiv (eller snarare starkare?) vilket jag ÄLSKAR. Tror han ligger ganska långt ner för det är i det området jag känner mig tung och oftast känner av honom. Men ibland bullar hela magen till och jag antar att han vänder på sig eller något då, hehe.

Så har jag tagit hand om mig själv:

Jag har lyssnat på kroppen och jobbat hemifrån när foglossningen kändes som jobbigast. Ibland blir jag orolig över om människor i min närhet inte tar mig på allvar, som att det inte är så jobbigt egentligen eller att jag drar nytta av gravidkortet. Vet inte varför jag känner så, och det är ju bara jag som förlorar på det i slutändan?

Mitt mående:

Det skiljer sig från dag till dag. Jag är frisk, så det är ju positivt. Men jag börjar bli lite trött överlag och ”bryr” mig inte så mycket om annat än min familj och vår bebis. Jag räknar ner till föräldraledigheten och att bara kunna lägga fokus på att förbereda mig inför vad som komma skall.

Läser fortfarande en hel del om förlossningar och olika scenarion, senast om vändningsförsök och sätesbjudning. Bebisen har såklart inte fixerat sig än, men jag läser på om det mesta ändå. Jag vill inte stå handfallen när barnmorskan säger något utan redan innan veta vad det innebär och vart jag, på ett ungefär, står i frågan.

Kroppen:

Ni har ju fått ta del av min foglossning den här veckan och den är såklart inte särskilt rolig. Men samtidigt är smärtan jag har nu lättare att hantera än smärtan jag kan få när det gäller min rygg. Så jag är ändå tacksam över att det inte är värre med själva ryggproblematiken.

Vissa stunder/dagar känns kroppen väldigt tung. Vi har en låg soffa som jag får anstränga mig för att ta mig upp från, ofta är Jocke hemma samtidigt och då får han dra upp mig, haha.

Några cravings?

Champagne. Mmm så gott. Har såklart inte druckit det dock, haha. Äpplen håller i sig. Skivar många, tunna skivor och njuter. Sockerfri julmust. Varma mackor. Men inget som jag velat ha massor av, varje dag.

Har druckit två koppar kaffe i veckan, det ICKE-SUGET håller i sig…

Söndagsfrullen

Övrigt:

I fredags köpte jag en smoothie med ingefära i, anser nämligen inte att en smoothie DÅ OCH DÅ med lite ingefära är en risk (läs här om du undrar vad jag snackar om) så jag unnade mig en. Men den var för jävla stark, tjejen bakom disken did not do her job om man säger så. Framåt kvällen fick jag rätt ont i magen och sen var han stilla där inne ett bra tag. Hann liksom aldrig bli så pass orolig att jag drog det ett varv med Jocke eller att vi borde åka in, men det var ändå någon timme när jag undrade om jag hade DÖDAT honom pga en bit ingefära?! Men insåg snart att en bit ingefära inte kan vara värre än 2 alvedon och det brukar ju sjukvården ordinera när man har ont. Några timmar senare kom han igång igen och körde cirkuskonster som vanligt, men alla tankar man (jag) har… Det är inte kul alltså.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *