▹ Min graviditet

Gravid vecka 27

Eftersom jag går in i ny vecka varje måndag tänkte jag dela med mig av graviduppdateringarna på söndagarna. Det innebär alltså att min gravidvecka är måndag-söndag och att den veckan jag skriver om på söndagskvällen är den som precis passerat.

Idag är alltså sista dagen på gravidvecka 27 och imorgon går vi in i vecka 28. Här hittar du alla veckouppdateringar!

Bebisen:

Enligt 1177.se, denna vecka: ”Livmodern har vuxit så att den översta delen på livmodern finns nu mellan naveln och revbenen. Fostret är omkring 37 centimeter långt och det väger knappt ett kilo. Det finns ännu gott om plats för fostret att röra sig på. Många foster är mer vakna på kvällen. När fostret rör sig tränas musklerna så att det blir starkare i kroppen. Ibland går det att känna en liten fot som trycker mot magen.”

Jag minns att jag skrev för några veckor sedan att det kan vara riktigt obehagligt och ibland gjorde ont när han sparkade på vänster sida. Det har han slutat med och inga av de rörelser jag har känt denna vecka har varit obehagliga, bara mysiga. Ibland rör han sig så mycket att hela magen skvalpar runt!

Så har jag tagit hand om mig själv:

Den här veckan har varit REKORD gällande träning! Var kom all energi ifrån!? Mina nya järntabletter? Kanske. Har i alla fall tränat en hel del och det har känts väldigt bra. Jag använder en foamroller över höfterna efter varje pass och tycker det fungerar väldigt fint med.

Kroppen:

Känns inte lika tung som tidigare och jag tror det har med träningen att göra. Det är egentligen samma sak som när jag inte var gravid – om jag inte hade tränat på ett tag så kände jag mig väldigt plufsig och tung, men så fort jag kom igång igen så kändes det som att bröstet lyfte sig själv och min hållning förbättrades. Som att hela min kropp orkade bära upp sig själv. Så är det under graviditeten med, men det insåg jag inte förrän typ nu..?

Har en del fysiska, mindre roliga åkommor som svullna slemhinnor (kan knappt andas ibland) och torrhet på ögonlock och läppar. Magen och ryggen har börjat svida och klia, så jag försöker smörja in mig med min olja så ofta jag kan. Haft lite känningar i bäcken och i nacken, men det är absolut gångbart. Har märkt att en del övningar på gymmet triggar smärta i bäckendelen mellan benen typ (svårt att beskriva), det gör pissont iaf. Bara att träna annorlunda!

Mitt mående:

Mår väldigt bra, trots alla mindre roliga grejer som jag lyfte ovan. Känner mig hur fin som helst (förutom den där dagen då jag kände mig som en buffel, hehe). Men går omkring och liksom stoltserar över min mage och myser.

Innan graviditeten har jag i perioder haft en känslig mage och blivit svullen av missa måltider eller fått ont osv. Det har i princip helt släppt nu. Och det är SÅ skönt att kunna äta vad jag vill utan att oroa mig för det!

Några cravings?

Har varit VÄLDIGT törstig! Allt som har med julen att göra; julmust, juleskum, lussebullar och pepparkaksdeg har jag varit sugen på. Och druckit/ätit. Hehe. Fortsätter gilla äpplen men det är ingenting jag äter massor av varje dag.

Övrigt:

Har känt av en del sammandragningar och ”mensvärk” den här veckan, trots att jag legat stilla i soffan. Men bebisen växer ju och livmodern övar på att så småningom kunna pusha ut honom, så det är ingenting som känns så oroande ärligt talat.

2 kommentarer

  • Annie

    Har också känt av bäckenet mellan benen i vissa övningar. För mig har det hjälpt att utesluta alla benövningar där man bara jobbar med ena sidan åt gången (även om det är utan vikt typ diagonal-lyft på alla 4), samt ej jobba för bredbent. Höftlyft och knäböj funkar bra för underkropp tycker jag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *