▹ Min graviditet

Gravid vecka 21

Eftersom jag går in i ny vecka varje måndag tänkte jag dela med mig av graviduppdateringarna på söndagarna. Det innebär alltså att min gravidvecka är måndag-söndag och att den veckan jag skriver om på söndagskvällen är den som precis passerat. Idag är alltså sista dagen på gravidvecka 21 och imorgon går vi in i vecka 22.

Här hittar du alla veckouppdateringar!

Bebisen:

Enligt 1177.se: Nu har alla organ bildats, men det kommer att ta många veckor innan de mognat och börjar fungera. Fostret har blivit ungefär 26 centimeter långt. Det har ökat i vikt till omkring 400 gram. Det kan höra och reagerar på både ljud och ljus. Fostret har det lugnt och bra i livmodern. Det behöver inte göra av med mycket energi. Det är fortfarande väldigt outvecklat och skulle inte kunna överleva utanför magen.

Sparkarna är tydligare än förra veckan (…) och än så länge gör han inte mycket väsen av sig under dagtid. Det är mest på kvällarna och tidigt på morgonen som jag känner honom. Ibland en spark, ibland känns det som att han spänner ut hela kroppen mot min mage, så märklig och ibland lite olustig känsla. Ibland kan jag trycka lite där han ligger och då kan jag få en diffus spark tillbaka. Några gånger har han sparkat till på något märkligt sätt så jag har liksom ”skrikit” till, haha.

Så här ser min mage ut om jag ligger ner. En tydlig bula av livmodern och bebis!

Min kropp:

Inga direkta skillnader från förra veckan förutom att jag varit förkyld och inte orkat göra så mycket.

Så har jag tagit hand om mig själv:

Med tanke på förkylningen har jag inte kunnat göra så mycket mer än att lyssna på kroppen. Har varit hemma (jobbat hemifrån senare delen av veckan), sovit och druckit mycket vätska.

Rent mentalt har jag också börjat förbereda mig inför förlossningen. Jag har läst böcker och funderat över hur jag fungerar som människa och hur det kan hjälpa mig på BB. Riktigt häftigt och jag ser verkligen fram emot den dagen.

Mitt mående:

Jag har varit hemma från jobbet hela veckan, så att säga att min kropp är trött är ingen direkt underdrift. Jag har varit förkyld och bara känt mig allmänt slö.

Några cravings?:

Inte lika mycket salt som tidigare veckor, utan mer sött och fett. Allt onyttigt. Och äpplen och äppeljuice, mmm… Har känt mig väldigt törstig denna vecka.

Övrigt:

En morgon mådde jag verkligen skit av min förkylning och satt med huvudet i händerna vid köksbordet och försökte få i mig frukost. Kände mig SÅ ynklig. Så fick jag några buffar av bebisen, trots noll rörelse på flera timmar. En annan gång såg jag Kenzas förlossningsvideo (den är rätt brutal, haha) och höll handen på magen samtidigt som jag sa typ ”det där kommer vi klara av du och jag, vi gör det som ett team” och fick återigen några buffar trots noll rörelse innan. Jag väljer att se det som att han visar att han är med mig. ☺️☺️☺️☺️☺️

2 kommentarer

  • Annie

    Åh haha alltså igenkänning där! Tycker inte jag haft några direkta cravings men inser att det verkligen fanns en period då det gick åt märkbart mer äpplejuice hemma😂 Hade även (som jag tror jag läst att du med haft) inget sug alls efter fett och sött i början, men det suget kom (tyvärr hehe) tillbaka efter v 18.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *