▹ Min graviditet

Gravid vecka 20

Eftersom jag går in i ny vecka varje måndag tänkte jag dela med mig av graviduppdateringarna på söndagarna. En mysig liten lässtund som avslut på helgen, tänker jag. 🙂 Det innebär alltså att min gravidvecka är måndag-söndag och att den veckan jag skriver om på söndagskvällen är den som precis passerat. Idag är alltså sista dagen på gravidvecka 20 och imorgon går vi in i vecka 21. Här hittar du alla veckouppdateringar!

Bebisen:

Enligt 1177.se: Halva graviditeten har gått. Så här långt har alla foster växt ungefär lika mycket varje vecka. Men från och med nu blir det större skillnader mellan olika foster. Fostret väger ungefär 350 gram. Det är ungefär 24 centimeter långt. Från och med nu växer magen mer regelbundet.

Jag känner sparkar varje dag, lite mindre de senaste dagarna dock. I torsdags satte jag i halsen när han sparkade, haha. Älskar att känna honom och längtar tills han gör mer avtryck!

Min kropp:

När jag vaknar på morgonen ligger jag ofta på rygg och jag känner livmoderns tyngd. Så häftigt. Magen växer stadigt och visst, i vissa lösa klädesplagg och en kavaj eller liknande över är det svårare att se men det är i princip omöjligt att dölja den nu. Eftersom magen är tyngre så märker jag ofta att jag kompenserar för den tyngden med att svanka. Hållningen måste jag hela tiden tänka aktivt på med andra ord…

Så har jag tagit hand om mig själv:

Jag är lite tröttare än vanligt, så jag har försökt sova mer. Försöker gå en promenad varje dag, gärna under lunchen, för att få in fler steg. Men jag pushar mig inte till att gå till gymmet eller så.

Men mest försöker jag att ta in allt. Hälften av graviditeten har gått och även om jag tänker mycket om förlossningen och första tiden med honom här hos oss så vill jag ändå känna att jag har njutit av graviditeten. Inte bara längta efter att ha honom hos mig.

Trodde alla mina jeans hade blivit för små, men jag insåg att de passar överallt förutom i midjan – det gick att löste enkelt med en hårsnodd!

Mitt mående:

Jag mår hur bra som helst, är lite tröttare än vanligt bara. Känner tacksamhet flera gånger om dagen och kan också bli väldigt känslosam när jag drömmer om vad som komma skall. Har t ex gråtit i duschen när jag känner på magen och tänker att vår son är därinne… Så lite mer gråtig, absolut! Jag har tränat spinning två gånger, det har känts bra och så skönt att höja pulsen lite. Har ju mest tränat styrka hittills. Jag tränar alltid med min fitbit så jag har koll på att jag inte överstiger ett visst pulsslag och jag sitter mest ner för att inte belasta höfterna ojämnt.

Några cravings?:

Det är fortfarande salt och sushi. Men den här veckan har jag ätit bakelser tre gånger, så antar att det kanske kvalar in?! Har dessutom varit SÅ sugen på vin de senaste dagarna, undrar om det ”betyder” något? Kan liksom fantisera om att sitta och dricka vin med tjejerna och bebisen bredvid i vagnen i vår… Men den tiden kommer! Njuter för fullt av nuet.

I helgen åt vi hemmagjord pizza med parmaskinka. Första parmaskinkan på flera månader, ni kan ju ana er hur gott det var…

Övrigt:

I tisdags var vi på RUL! Det är en liten pojke som ligger och växer i min mage. <3 Det blev verkligen konkret då. Vi ska få en SON. Fantiserar flera gånger om dagen hur han kommer se ut och hur första tiden kommer bli. Hans näsa, mun, kinder, hår. De små händerna och fötterna… Allt finns ju där, i magen. Det är så häftigt.

Nu när vi vet att det är en pojke har vi också pratat namn lite mer seriöst. Vi har kanske en handfull som vi tycker om men har väl i princip bestämt oss redan. Vi håller namnet för oss själva tills han har kommit ut och vi kan ”se” om vi tycker han ser ut som en X eller inte. 🙂

Innan RUL, pirrig inför att veta vad det är för minimänniska där inne!

Förresten tycker jag det är så jäkla härligt att få DM från några av er läsare. Har ju skrivit att jag känt mig lite ensam i graviditeten men efter att jag gick ut med den och även mina känslor kring allt så har jag fått såå många svar. Och det känns så skönt att vi är fler som känner likadant. <3

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *