Kategorier
▹ Wine & Dine

Så gör du en siffertårta

En tårta som varit på tapeten ett tag är siffertårtan. Jag tycker de är så himla fina och de går ju att variera smak och dekoration i oändlighet. I våras testade jag att baka en siffertårta för första gången, då från grunden. Det var Jockes brorson som bjöd in till 1-årskalas och jag tänkte att det var ett gyllene tillfälle att göra en 1:a med lite tjusig dekoration. Jag gjorde två tårtor för att säkra upp och den ena var fulare än den andra. Den slutgiltiga tårtan såg rent ut sagt grotesk ut med sin artificiella, blåa färg och jag skämdes SÅ mycket, hehe. Men jag kunde ju inte komma tomhänt när jag hade lovat att baka en tårta. Om man säger så här: den enda som smakade tårtan var Jockes kusinbarn på cirka fem år. Men man lär sig! 😉

När mamma fyllde år bjöd de dessutom in till julfirande så jag ville avlasta henne genom att ta hand om efterrätten och kombinera den med hennes födelsedag. Jag bestämde mig helt enkelt för att ge mig på en siffertårta igen, trots den totala fadäsen i våras… Men efter att ha googlat fram enklare lösningar kändes det mycket tryggare och resultatet blev även därefter.

Hur man gör en siffertårta

Det här behöver du:

 • 2 st tårtbottnar som är delade i tre lager, jag köpte vanlig sockerkaka. Är det bara en siffra räcker alltså en tårtbotten.
 • Vaniljkräm
 • Hallonkesella
 • Blåbärssylt
 • Lemoncurd
 • Sprits
 • Dekoration i form av färska bär, maränger, citronmeliss o liknande.

Så här gör du:

 1. Använd en kniv eller pizzaskärare och skär ut siffrorna från varsin tårtbotten. TIPS! Den del av bottnen som blir över kan du frysa in och vid tillfälle ha som bas till cakepops eller annan kaka, släng den alltså inte. 🙂 Imorgon kommer ett recept på detta!
 2. Ta de understa lagret och lägg på ett plant underlag. Inte som jag gjorde ovan, utan lägg på ett plant underlag direkt!
 3. Spritsa eller smeta på hallonkesella på första lagret. Klicka på blåbärssylt ovanpå.
 4. Lägg på nästa lager tårtbotten.
 5. Smeta på lemoncurd. Om burken har stått i kylskåpet innan är det lättast att värma på curden på låg värme i kastrull först.
 6. På med nästa och sista botten.
 7. Vispa vaniljkrämen till en fast konsistens och använd en spritser till att trycka ut den över båda siffrorna.
 8. Dekorera med färska blåbär, citronmeliss, färska jordgubbar, macarons, riven choklad eller vad du nu gillar! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *