▹ Wine & Dine

11 tips till midsommarfesten

Det finns något magiskt över midsommarafton. Jag tänker på urskogar och älvor, sju sorters blommor under kudden och våt dagg när morgonen gryr. Men också förväntningar inför sommaren som precis bara har börjat och pirret inför vad som komma skall. 

Det här inlägget publicerade jag på min förra blogg 2018.

1. Bjud på något litet innan lunchen

Ofta inleds ju midsommarfirandet med en stor lunch där även alkohol intas. De flesta brukar då bara ha ätit frukost innan det är dags för drinkar, och för många är det även några timmar sedan frukosten åts. Var en god värd och se till att ha något litet att bjuda på när gästerna kommer och innan lunchen serveras. Förra året bjöd jag och Jocke på en varsin slice löjromspizza vilket var riktigt uppskattat. Det lugnar hungern lite grann och dessutom är det ju så himla gott! Recept finns här!

2. Dekorera med blommor

Ett superenkelt och billigt tips för att få till en somrig känsla är att dekorera glasen med blommor som ni hittar i trädgården eller i skogen. Bind med tråd eller varför inte göra det så enkelt som möjligt med en liten tejpbit. Vi köpte lite finare glas i plexiglas (tror jag att det är) på typ Lagerhaus, tips om man är nojig över finglasen!

3. Gör det enkelt för dig: ugnsrosta potatisen

Färskpotatis i all ära, men varför koka den när tiden är knapp? Ta fram en ugnsform, häll ner alla potatisar, ringla över olivolja, vitlök och fetaost och rosta i ugnen medan du gör något annat viktigt. Gott och enkelt.

4. Buffé och picknick-lunch

Ska ni servera buffé? Gör det enkelt för er själva och gästerna och paketera bestick, glas och servett i ett och samma ”paket”. Kanske inte glaset man dricker vin ur, men perfekt om man vill dricka öl eller cider. Så enkelt om man har en picknick-lunch där gästerna sitter på filtar till exempel.

5. Dekorera maten med blommor

Det spelar ingen roll att ni inte ska äta blommorna på maten. Men visst ser det finare ut när det ligger några blommor bland potatisarna och gröna blad runt silltallriken!

6. Gör egna sånghäften

Oavsett om ni dricker snaps eller inte är det roligt att sjunga en truddilutt under lunchen – det hör liksom till! Online finns det massor av sånger att spara ner i worddokument och häfta ihop. Är du duktig på Photoshop eller Illustrator är det fint att klistra in sångerna på ett A4 och kanske dekorera med svenska flaggan eller midsommarstänger i hörnen. Bind ihop häftet och placera på bordet.

7. Glasskålar duger mer än nog

ALLT blir finare och lyxigare i en glasskål. Oavsett om det är en färdig bearnaisesås, köpt senapssill eller ja… vad som helst som du inte har gjort själv. Pluspoäng: glasskålar i olika storlekar och form, finns på second hand för en guldpeng!

8. Gör det enkelt för dig: duka med lakan

Linnedukar i all ära, men gör det enkelt för dig och duka med ett lakan. Det är ingen som bryr sig och du slipper oroa dig för att linnéduken du ärvde när du var 18 plötsligt har en fet rödvinsfläck på sig som inte går bort.

9. En somrig drink

Fläder är en riktigt somrig smak så vad skulle passa bättre än en fläderdrink på midsommar? Detta behöver du (1 drink):

5 cl St-Germain (fläderlikör, finns på Systembolaget)
6 cl torr champagne eller cava
En skvätt sodavatten
Eventuellt is

Häll upp alla ingredienser i ett vinglas och dekorera gärna med fläderblom.

10. Eller varför inte en glassdrink?

Här finns flera sätt att vara kreativ på. Fläderdrink med citronglass? Rosébubbel med hallonglass? Kanske är det här efterrätten!

11. Gör det enkelt för dig: glassberg till efterrätt

Förra året var det Jocke och jag som stod för all mat under midsommar. För att inte gå under av stress så gjorde vi det enkelt för oss. Vi köpte hem tre paket glass i somriga smaker (blåbär, hallon & smultron, jordgubb & vanilj), minimaränger och färska bär. Sedan skopade vi upp glass på ett stort fat, hällde över maränger och dekorerade med färska bär, citronmeliss och svenska flaggor. Succé!

GLAD MIDSOMMAR!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *