▹ Familj

Introducera flaska/ersättning dag 4

Sen jag berättade att jag har börjat ge Frans ersättning och således börjat delamma har jag fått flera meddelanden från andra mammor som vill göra samma sak. Jag upplever att intresset kring frågan är stort, så jag tänkte fortsätta berätta hur vi gör och hur det går. 🙂

När jag bestämde mig för att börja delamma var planen att byta ut ett amningstillfälle per dag under ett par dagar. Men redan dag två började min mjölk sina. Natten till igår vaknade Frans och var hungrig, men melonerna ville inte samarbeta. Klockan tre på morgonen stod Jocke och vaggade Frans medan jag skakade en flaska. Tio minuter senare var han mätt och somnade glatt om. Då frågade jag mig själv om det är värt att Frans försöker ammas, blir skitledsen och frustrerad för att mina bröst inte fattar att de ska ge mat – när han kan få annan mat snabbare och med färre tårar? Nej, det är det inte.

Igår körde vi ungefär 60/40 amning/ersättning. Jag har varit lite orolig för att Frans ska bli hård i magen och givetvis att jag skulle få mjölkstockning. Men Frans mår hur bra som helst, han kräks t o m mindre än han brukar (bara det är en vinst i sig!) och mina melonas fattade galoppen rätt fort. I natt gick det dock hur bra som helst att amma, så vi får se hur det utvecklar sig.

Jag är SÅ lättad över att det går så här bra. Vi har testat tre olika flaskor och Frans gillar alla tre. Igår testade jag att ge Frans flaskan och det gick hur bra som helst. Många mammor pratar om hur mysigt det är att få ögonkontakt med bebisen när de ammar och vilken närhet det ger. När jag ammar Frans tittar han 99 % av tiden rakt fram (eller blundar) medan jag tittar på TV eller mobilen. Men när jag ger honom flaskan har vi betydligt mer ögonkontakt och jag är 100 % fokuserad på honom. Då får vi det bandet andra mammor pratar om. <3

Det låter väldigt positivt alltihopa och även om jag är positivt överraskad så har jag inte knäckt koden helt, hehe. Det är svårt att veta hur mycket han får i sig när han väl ammas, särskilt när min mjölk börjar sina, så om han är ledsen en timme efter att ha ammats är jag osäker på om han är hungrig eller trött. Och är han trött men får mer mat så blir det ofta en ond spiral och kaos… Vilket det blev i förmiddags. Och det gör att jag funderar på att försöka ge mat på lite mer fasta tider. Såklart aldrig neka honom mat om han är hungrig, men ändå försöka få lite mer rutin kring det.

Igår var Amanda, Therese och Jessica här på middag. Frans och Jocke var hos Jockes föräldrar. Att veta att jag kan vara iväg i x antal timmar och inte behöva oroa mig över om Frans äter eller inte är SÅ SKÖNT och välbehövligt. Jag har varit med min son i fyra månader och även om jag älskar honom överallt annat så behöver jag några timmar då och då att bara vara Thowe på. Men det vet alla ni som också har barn, man behöver tanka olika typer av energi.

Idag träffade vi Janneke och Wera här i Täby och hade picknick vid fontänen. Jag och Jocke var där och åt glass för någon vecka sedan, men i övrigt har jag inte riktigt tänkt på att man kan hänga där. Men det blir nog nya picknickstället i sommar. 🙂

Angående mat till Frans så hade jag med mig två flaskor á 180 ml vatten i varje + pulver i två olika askar, redo att blandas om han var hungrig. Han kräktes när jag testade att ge honom en tetra, så jag vågade inte ta med det ut. Jag vet inte om man ”bör” ha med sig vatten i rumstemperatur? Men Frans har aldrig druckit bröstmjölk (utpumpad) eller ersättning varmare än rumstemperatur, oftast kallare, så det känns dumt att börja vänja honom vid varm ”dryck” och ta med termos.

4 kommentarer

  • Annie

    Alltså var glad om han vill ha ersättning i rumstemperatur är ju såååå smidigt! Du kan absolut ta med vatten i rumstemperatur ut. Även färdigblandad ersättning (om man nu hellre vill blanda hemma) klarar sig ett tag ute blir liksom inte dåligt supersnabbt. Vi har alltid med termos med vatten men är för att lilla damen vill ha sin ersättning ca 35-40 grader varm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *