▹ Familj

Att jämföra sin bebis, men på rätt sätt

Samma dag som Frans fick rotavaccinet sov han väldigt oroligt. Vaknade varannan timme, skrek, ville äta, snutta, bli tröstad. Jag tyckte det var jobbigt. Det ÄR jobbigt att vakna så fort man lyckats somna och sedan behöva krångla sig upp, ta fram tutten, amma, eventuellt gå och byta blöja, gå runt med en bebis i famnen, osv. När han vaknar varannan timme så är det 20-40 minuter som är ”aktiv tid” då han äter, blir tröstad, snuttar eller liknande. Sen somnar vi om. Då blir det cirka en timmes sömn innan han vaknar igen.

Jag la upp en story igår morse på Instagram om detta, och att jag var lite trött. En person skrev och frågade hur han brukar sova m t p att jag var så trött idag, och att deras barn vaknar alltid varannan timme. Då kände jag mig lite dum, på ett sätt. Som att jag inte ska klaga för att det finns alltid de som har det värre. Att jag ska vara glad över att Frans inte har såna nätter varje natt.

Klart vi jämför oss, tror det till en viss nivå är bra att jämföra sig. Men vi glömmer att ta med det andra i ekvationen när vi jämför oss. Någon vars bebis vaknar varannan timme kanske är fullt uppe i sin bebisbubbla och tycker att det går att ta sig igenom den perioden ganska bra. Kanske kan sova på dagen eller har någon som hjälper till och avlastar. En annan kanske går igenom en förlossningsdepression och får ångest så fort natten närmar sig. Någon som har det jättelätt med sin bebis kanske även bråkar med sin partner varje dag.

Och ingens upplevelse är mer värd än någon annans, men vi glömmer som sagt ofta att ta in helheten när vi jämför oss.

*

Idag ska jag till kiropraktorn, precis som i måndags. Det är samma problem i ryggen som tidigare, sista kotan som strular. Förmodar att den blev lite förskjuten under förlossningen och nu trycker på en nerv som gör att det strålar ner i hela benet. Ibland känner jag det knappt, ibland har jag så ont att jag blir tokig. Hur som helst! Det ska bli strålande sol idag, så vore trevligt att kanske ta ett glas rosé senare ikväll. Ska pitcha den idén för Jocke senare.

3 kommentarer

  • Annie

    Vår lilla var också lite orolig efter vaccinet, verkade som hon fick ont i magen. Gick dock över på någon dag som tur var!

  • J

    Du är all rätt att vara trött! Jag som inte ens har en bebis som skriker på nätterna är jävligt trött ibland. Alltid finns det någon som har det värre, men det spelar ingen roll – såklart du har rätt att vara extra trött en dag. <3 kan inte ens tänka mig hur jag ska kunna fungera när (om) jag får barn.
    Massa grattis till lilla F!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *