▹ Bröllop

Jag är inte mindre feminist för att jag längtar efter mitt bröllop

Det slog mig precis att det bröllopet jag som bäst håller på att planera just nu är mitt eget. Vänta, VA?! Jag ska alltså inte göra research för en artikelserie, en intervju eller någon annans bröllop (scrolla längst ner i inlägget så hittar ni artiklarna!)… Utan planera mitt och Jockes alldeles egna.

När jag var yngre var jag lite sårad efter mina föräldrars skilsmässa och ville inte gifta mig. Men sen insåg jag att oavsett äktenskap eller inte så är en separation svinjobbig, särskilt med barn i bilden. Så då vågade jag tillåta mig själv att drömma igen, för skulle det skita sig med min framtida man så skulle det vara riktigt jobbigt oavsett om vi gifte oss eller inte. Och sen dess har jag längtat.

Nej, att gifta mig är inte det enda jag har längtat och trånat efter i mitt liv.

Jag har längtat och längtar efter flera saker. Men det handlar inte det här inlägget om. Det handlar om bröllop och äktenskap. Men ganska ofta när jag har pratat med andra kvinnor – som likt jag själv bryr sig om sitt jobb, sin karriär, att vara självständig osv – så tittar de ibland lite konstigt på mig när jag nämner bröllop. Som att det jag säger är hemskt icke-feministiskt och att min längtan efter att vara fru och man med min pojkvän inte är min egen längtan efter att vara en enhet och familj, utan snarare ett patriarkaliskt påhitt. Man kan inte vara en framgångsrik kvinna och självständig om man längtar efter att få säga ja till sitt livs kärlek.

”Du behöver inte längta efter att gifta dig men det innebär inte att du är mer feminist än jag”, tänker jag då… Men sen orkar jag inte lägga ner tid på det utan går vidare med mitt liv och tänker på vilken drink jag vill att vi serverar efter vigseln, hehe. (Och skriver det här inlägget!)

Men nu när vi har klarat av den lilla disclaimern (varför känner jag att jag behöver ursäkta mig för att jag längtar?!) så kan vi strunta i att diskutera tråkiga saker och bara prata bröllop i positiv ordalag hädanefter. Och tro mig, det kommer finnas en heeeel del att prata om…

*Ett axplock av de artiklar jag har skrivit på ämnet BRÖLLOP, som jag nämnde högre upp i inlägget. 🙂 (Alla länkar nedan öppnas i en ny flik/tab om du vill läsa och sitter med mobilen, t ex!)

ELLE.se:
Hur mycket sprit ska man räkna med – och 5 andra bröllopsfrågor
Bröllopskoordinatorn: så undviker ni bröllopsstressen
Expertens 7 bästa tips: så får ni ert drömbröllop

ELLEmatovin.se:
Så sparar du pengar på bröllopet

Femina.se:
Allt du behöver tänka på inför bröllopet

2 kommentarer

  • Annie

    Oj den var faktiskt helt ny för mig! Aldrig tänkt att det ens skulle vara en koppling. Känns som folk som säger så utgår från att man ingår i ett ojämställt äktenskap isf, vilket är en vänligt märklig grej att utgå från bara sådär.

    • thowe

      Ja, det tänker jag med. Det måste vara så att de har en annan syn på äktenskapet vilket i sig är deras problem och inte mitt. Ändå skönt att höra att du inte hört något liknande tidigare, då är det kanske inte så utbrett. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *