▹ Övrigt

Content audit för 2020 – detta gillade ni mest

Jag prenumererar på Jennifer Sandströms nyhetsbrev och i det senaste mailet berättar hon om hur man går tillväga för att göra en Content Audit. Var är en content audit? Jo, det är helt enkelt ett smart sätt för att jobba datadrivet med din blogg. En analys över ditt innehåll. Varifrån kommer dina besökare, vilka blogginlägg är mest populära, vilka ämnen engagerar dina besökare mest osv. Oerhört intressant och för min del gav det några värdefulla insikter när jag gick igenom topp 50 blogginlägg de senaste året.

När jag tittade på perioden 1 januari 2020-1 januari 2021 var det främst kategorin ”Min graviditet” som lockade till läsning. Jag bloggade väldigt ofta om just min graviditet när jag väntade Frans så de som hittade in hit och var intresserade av ämnet hade en hel del att plöja igenom. Många tipsinlägg, framförallt. Och inlägg med sånt ”många gravida” googlar om. Typ hallonbladste! Dessutom tror jag att det är ett ämne som engagerar många som vill bli eller är gravida. Jag minns ju hur jag fullkomligt slukade allt från mammabloggar till förlossningsvideos när Frans låg i magen.

Graviditet var årets mest populära ämne!

Men för att se till top 5-ämnena såg det ut så här:

1: Min graviditet
2: Drinkar
3: Barn/familjeliv
4: Mat/recept
5: Bröllop

Min analys? Graviditeten har ni redan fått i stycket längre upp. Drinkar, som är på andra plats, handlar främst om att många googlar drinkrecept och tips på drinkar – där har jag min SEO-kunskap att tacka för att mina drinkinlägg kommer högt upp. På tredje plats; barn och familjeliv. Här tror jag helt enkelt att andra (främst) småbarnsföräldrar vill läsa om en vardag man känner igen sig i.

På femte plats kommer kategorin bröllop. Inte så konstigt att den inte hamnar högre upp, det har inte varit mitt fokus det här året. Men jag tror att bröllopskategori kommer segla högre upp på listan när jag gör en content audit för 2021 om ett år. Anledningen? Bloggens fokus kommer ju ligga betydligt mer på bröllop än en graviditet!

Om vi kliver ännu ett djupare steg ner i innehållsanalysen såg jag att inlägg man kan känna igen sig i (känslor och tankar kring vardagen/en speciell situation) samt tipsinlägg (barnvagnar, hur du gör en siffertårta etc) gav stor effekt. Kul!

Även drinkar var en hit!

De 5 mest lästa inläggen inom de 2 mest populära ämnena, 2020-2021

Graviditet

Gravidsymptom – dagarna innan vi plussade
Vecka 9 – när vi misstänkte missfall
Hallonbladste inför förlossning
Om du vill dölja din gravidmage ett tag till
Första trimestern, del 1: vecka 3 till 7

Drinkar

Espresso martini – så gör du
Hendricks gin & tonic med gurka och svartpepparkorn
Fredagsdrinken med Purity Mediterranean Citrus
Alkoholfri glöggdrink till jul
Hur man blandar smaker för att lyfta en enkel drink

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *